Κίνδυνοι όταν αντιγράφω εικόνες από άλλα site

Για τη φίλη Σπυριδούλα, που αναρωτήθηκε "Τι γίνεται όταν αντιγράφεις μια εικόνα".
Θα προσπαθήσω να τα πω αναλυτικά, αλλά και σε απλά... "ελληνικά".
Η πληροφορία αυτή είναι εγκυκλοπαιδικού τύπου για τον απλό blogger, αλλά μας βοηθάει να αποφύγουμε...μηνύσεις! Κι όμως, όταν αντιγράφουμε μια εικόνα, από έναν ιστότοπο που δεν προορίζεται γι' αυτή τη δουλειά, τότε μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι ακόμη και με το νόμο!
Αυτό μπορεί να συμβεί για δύο πιθανούς λόγους:


1) Πνευματικά δικαιώματα.
2) Κλοπή bandwidth (όγκος δεδομένων που μεταδίδεται ανά μονάδα χρόνου).

To πρώτο το καταλαβαίνουμε όλοι. Η εικόνα ανήκει στο δημιουργό, ο οποίος μπορεί εύκολα να βρει ποιος τη χρησιμοποιεί χωρίς άδεια στη σελίδα του και να τον μηνύσει.

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος λόγος. Αυτός έχει σχέση με το διαδίκτυο και τη διακίνηση των δεδομένων.
Σχήμα1
Έστω, λοιπόν ο κάτοχος της ιστοσελίδας Α πληρώνει για τη χρήση ενός κεντρικού υπολογιστή (server Α), ο οποίος του παρέχει χώρο για να ανεβάζει τα αρχεία του και ένα
νοητό "σωλήνα" για να τα διανέμει στο διαδίκτυο.
Η ιστοσελίδα Β, αντιγράφει την εικόνα από την Α, χωρίς να χρησιμοποιεί το δικό της server Β, άρα χωρίς να πληρώνει γι' αυτήν.
Κάθε φορά που ένας επισκέπτης του Β, βλέπει την εικόνα, αυτή περνάει από το "σωλήνα" του Α, και ο Α πληρώνει για την επίσκεψη, χωρίς καν αυτή να γίνεται στη δική του σελίδα!!!
Είναι όπως όταν κλέβουμε ηλεκτρικό ρεύμα ή internet από το γείτονα!
Βέβαια, πολλές ιστοσελίδες προβλέπουν και απαγορεύουν να γίνεται άμεσος σύνδεσμος στις εικόνες τους, και έτσι μας είναι αδύνατον να τις αντιγράψουμε. Αλλά όχι όλες.



Σχήμα2
Στην περίπτωση του blogger, τα πράγματα είναι     κάπως διαφορετικά, γιατί όλοι οι χρήστες  χρησιμοποιούν τον ίδιο server, αυτόν του Picasa. Επιπλέον, όπως έχουμε πει, το Picasa, είναι προορισμένο γι' αυτή τη δουλειά και μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις εικόνες που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Επομένως οι χρήστες που κάνουν άμεσο σύνδεσμο από μια δημόσια εικόνα του Picasa, δεν κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για κλοπή bandwidth.
Ωστόσο, τα πνευματικά δικαιώματα μιας εικόνας, "παίζουν" πάντα, ακόμη και μεταξύ bloggers. Ακόμη κι αν κατεβάσουμε μια εικόνα και την ανεβάσουμε ξανά στο δικό μας server, και πάλι μπορεί να μας μηνύσει ο νόμιμος κάτοχός της, για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Βέβαια, όταν κάποιος κάνει την εικόνα του δημόσια στο Picasa, αναγνωρίζει ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε.

Με λίγα λόγια, όταν είναι απόλυτη ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μια ξένη εικόνα στο blog μας, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσθέτουμε πάντα στη λεζάντα ένα link (σύνδεσμο) που να στέλνει το χρήστη στην ιστοσελίδα απ' όπου τη δανειστήκαμε.

Στην παρέα του blogger, φυσικά, είναι πολύ πιθανό κάποιος φίλος-χρήστης να μας ζητήσει να βάλουμε την εικόνα του στο δικό μας blog (πχ. βραβείο). Ε, τότε, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, εκτός αν κι αυτός την έχει "κλέψει" από κάποιον τρίτο.

Χμμμ... Σας δυσκόλεψα; 

Σχόλια

  1. Καλημέρα!Πολύ διαφωτιστική η ανάρτηση σου!Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!Αν και ήξερα για τα πνευματικά δικαιώματα δεν είχα ιδέα για την κλοπή bandwidth και μόλις βλέπω οτι είναι πολύ σοβαρό!Και πάλι ευχαριστώ, να είσαι καλά, φιλάκια πολλά και καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η ανάρτηση σου... δεν μας δυσκόλεψες καθόλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειες συμβουλές!Μας βοηθούν πολύ.Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς θα κάνω κλήρωση διαγωνισμού με το random.org

Πώς δημιουργώ σύνδεσμο σε κείμενο ή εικόνα;

Πώς θα βάλω λογότυπο/υπογραφή στην εικόνα μου;